MEDVEŠČAKOV DVOJAC NA SVJETSKOM PRVENSTVU U MELBOURNEU

Na Svjetskom prvenstvu koje će se od 13. do 18. prosinca 2022. održati u australskom Melbourneu na poziv izbornika Pere Kuterovca sudjelovat će troje hrvatskih reprezentativaca: Nikola Miljenić (MDZ), Klara Bošnjak (MDZ) i Amina Kajtaz (PKK).

Veliki je to uspjeh ne samo za navedene plivače i njihove trenere, nego i za matične klubove, pa se tako Plivački klub Medveščak može pohvaliti s čak dvoje od troje reprezentativaca na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu – 24-godišnjim Nikolom Miljenićem i 18-godišnjom Klarom Bošnjak, koji su posljednjih godina stasali u prave domaće plivačke zvijezde.

Miljenić je postao poznatiji i široj publici nakon što je prošle godine kao jedini hrvatski plivač nastupio na Olimpijskim igrama u Tokiju:

MiljenićOd malih nogu, do prvih nastupa za juniore, zatim seniore, preko života i studija u SAD-u i povratka u Europu, Olimpijada je zapravo kruna moje dosadašnje karijere. Nastup me osnažio najviše mentalno. Naime, iako su tribine zbog pandemije bile prazne, činjenica je da je to najveća sportska priredba i vjerujem da sam od tog nastupa mentalno jači jer mogu bolje podnositi vanjski pritisak sa svih strana. A doista je pritiska bilo sa svih strana, kako od mene samog tako i od moje okoline.

Sve Nikoline nastupe s nestrpljenjem prati i Klara Bošnjak, koja je i sama prošla dalek plivački put:

BošnjakDosad sam nastupala na Europskom seniorskom prvenstvu u malim bazenima i velikom bazenu te na svjetskim i europskim juniorskim prvenstvima, pa je ovo svjetsko seniorsko zapravo idući korak. Vesele me natjecanja, ali ne mogu reći da nema treme! Osjećam pritisak, ali velika je čast nastupiti na ovako velikom natjecanju tako da trenutno svakako prevladava veselje.

Velika podrška našim natjecateljima uz trenere uvijek je i biti obitelj. Nikolu često pitaju za poznatog tatu Orsata, bivšeg ministra pravosuđa, no on sam naglašava veliku ulogu mame Morane:

Miljenić: Rijetko tko me pita za mamu, najčešće se spominje tata. Ali moram priznati da mi je mama u nekim situacijama definitivno pomogla više. Oboje su mi bili velika podrška kroz život i karijeru, vjerovali su u mene, što je sigurno dovelo do toga da i sam osnažim vjeru u sebe.

Kod Klare je ipak tata preuzeo glavnu brigu oko njenog sportskog puta:

Bošnjak: Mama Danica i tata Jozo velika su mi podrška, ali tata je i sam bio sportaš tako da bolje razumije kroz što prolazim. Svakako mi je velik oslonac, ali i pomoć, vozi me svaki dan na treninge… Na dosta natjecanja prate me i uživo i to mi puno znači.

Pripreme za SP u Melbourneu naš je plivački dvojac s trenerima Domagojem Zajecom i Markom Lovrečićem odradio još početkom studenog na Tenerifima. Dan je izgledao tako da su nakon doručka odlazili na bazen, odradili suhi trening u teretani oko sat do sat i pol, nakon toga u bazenu do dva sata. Potom bi se spuštali u hotel na kratak odmor i ručak, a poslijepodne nastavili kratkim suhim treningom te plivanjem i tako gotovo puna dva tjedna.

Zajec: Osnovni cilj priprema nam je bilo uhvatiti vanjski bazen, iskoristiti lijepo vrijeme i dobiti mir koji je potreban za pripremu na Svjetsko prvenstvo. Htjeli smo staviti fokus na trening bez okolnih remetećih faktora i mislim da smo u tome uspjeli, što potvrđuje Nikolina sadašnja forma koja je na vrlo visokoj razini. Pripreme su trajale do Mitinga Mladosti u Zagrebu, nakon kojeg je uslijedilo natjecanje u Kranju, a na oba natjecanja Nikola je odradio jako dobre trke. Ima još tehničkih detalja koje treba usavršiti, ali vjerujem da će se i to posložiti nakon malo odmora.

Lovrečić: Tempo na pripremama je bio žestok i naporan, ali sam jako zadovoljan kako je Klara radila. Nama je cilj bio pokazati da je u dobroj formi, a vjerujem da je dokaz toga rezultat na Mitingu Mladosti kojim je u konačnici i osigurala svoj nastup u Mlebourneu.

Nikola će u Melbourneu nastupiti na 50 i 100 m kraul, 50 i 100 m leptir te 100 mješovito, dok će Klara plivati discipline 800 i 1500 m slobodno.

Miljenić: Trenutna forma mi je super, od ljeta smo radili dosta dobro, zrelo i profesionalno i vjerujem da je pitanje vremena kada će se to pokazati i na rezultatima. Siguran sam da bi dobre rezultate mogao pokazati već na ovom prvenstvu. Volio bih ponoviti prošlogodišnji uspjeh iz Abu Dhabija i doći do polufinala, pa možda i finala. Siguran sam da to mogu, samo se sve treba dobro posložiti, ako ne sada, onda sigurno u bliskoj budućnosti.

Bošnjak: Vjerujem da mi je forma dobra, a jedino čemu se nadam na ovom natjecanju su dva najbolja rezultata, jer bi to ujedno značilo i postavljanje novog apsolutnog (na 1500 m slobodno) i mlađeseniorskog (na 800 m slobodno) rekorda Hrvatske. Osjećam da bih to mogla i nadam se da će mi se želja ostvariti.

A do polaska u Melbourne ekipu PK Medveščak čeka još nekoliko dana reda, rada i discipline…

Zajec: U planu je još ovih dana odraditi najzahtjevnije treninge, a potom slijedi kratak odmor te put za Melbourne. Prvo moramo uhvatiti ritam zbog vremenske razlike od 10 sati te se prilagoditi, a onda ćemo i tamo uloviti trenažni ritam prije samih nastupa.

Lovrečić: Klara je dugoprugaš pa su pripreme do Svjetskog malo drugačije – imamo tri puta tjedno tri sata plivanja prijepodne, zatim još popodne. Radimo na volumenu i intenzitetu. U Melbourneu će imati kratak odmor, a onda nadam se isplivati svoja dva najbolja rezultata. Ima sada puno međunarodnog iskustva i vjerujem da bi mogla u najboljoj konkurenciji među plivačicama ostvariti svoje najbolje utrke.

Hrvatska će publika zasigurno s nestrpljenjem pratiti njihove nastupe, koje je omogućio ovogodišnji sponzor Plivačkog kluba Medveščak – INA-Industrija nafte d.d. koja je prepoznala značaj plivanja za cjelokupni razvoj djece i mladih te PK Medveščak podržala u nastojanjima da osvijesti javnost o važnosti bavljenja sportom od najranije dobi.

06.
lip

ODLIČNI NASTUPI MEDVEŠČAKOVACA NA EUROPSKOM PRVENSTVU

news image

Europsko prvenstvo u plivanju održano je u Beogradu od 17. do 23. lipnja.

Pročitaj više

06.
lip

REGIONALNO PRVENSTVO HRVATSKE ZA ML. KADETE I POČETNIKE

news image

U Zagrebu je na Sveticama u subotu 15. i nedjelju 16. lipnja održano Regionalno prvenstvo Hrvatske za…

Pročitaj više

06.
lip

ODRŽAN MEĐUNARODNI PLIVAČKI MITING „ZLATNI MEDVJED“

news image

Međunarodni plivački miting „Zlatni medvjed“ održan je u svom 38. izdanju u organizaciji Plivačkog kluba…

Pročitaj više
Adress

Plivački klub Medveščak
Schlosserove stube 2, Zagreb
medvescak@medvescak.hr

Adress

TAJNIŠTVO KLUBA
tajnistvo@medvescak.hr
+385 98 437 393

Adress

UPISI I PLIVAČKA ŠKOLA
plivackaskola@medvescak.hr
+385 99 732 8032